Odrobina włoskiej kuchni na śniadanie lub podwieczorek. Wypróbuj jeden z pomysłów na skropioną oliwą grzankę z pomidorami, czosnkiem i bazylią.
SKŁADNIKI
- 2-3 duże dojrzałe pomidory
- 1-2 ząbki czosnku
- 8 kromek ciabatty lub innego pszennego chleba
- 2-3 łyżki oliwy
- kilka gałązek bazylii
- sól, pieprz świeżo zmielony
PRZYGOTOWANIE
- Pomidory ułożyć na sicie, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Przekroić, usunąć gniazda nasienne i nasady ogonków. Miąższ pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać, drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.Przełożyć do miseczki, dodać odrobinę soli, rozetrzeć. Dodać posiekane pomidory, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki.
- Kromki pieczywa skropić oliwą, ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce, upiec na złoty kolor. Pieczywo można też przyrumienić na suchej patelni. Gorące kromki obłożyć pomidorami z czosnkiem. Na każdej kromce ułożyć 2-3 listki opłukanej i osuszonej bazylii.