Włoska bruschetta



PRZEPISY KULINARNE

Odrobina włoskiej kuchni na śniadanie lub podwieczorek. Wypróbuj jeden z pomysłów na skropioną oliwą grzankę z pomidorami, czosnkiem i bazylią.

SKŁADNIKI

  • 2-3 duże dojrzałe pomidory
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 8 kromek ciabatty lub innego pszennego chleba
  • 2-3 łyżki oliwy
  • kilka gałązek bazylii
  • sól, pieprz świeżo zmielony

PRZYGOTOWANIE

  1. Pomidory ułożyć na sicie, sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, obrać ze skórki. Przekroić, usunąć gniazda nasienne i nasady ogonków. Miąższ pokroić w drobną kostkę.
  2. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przepuścić przez praskę.Przełożyć do miseczki, dodać odrobinę soli, rozetrzeć. Dodać posiekane pomidory, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić do lodówki.
  3. Kromki pieczywa skropić oliwą, ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce, upiec na złoty kolor. Pieczywo można też przyrumienić na suchej patelni. Gorące kromki obłożyć pomidorami z czosnkiem. Na każdej kromce ułożyć 2-3 listki opłukanej i osuszonej bazylii.
Poprzedni artykułSyrop z mniszka
Następny artykułSałatka z liści mniszka

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zobacz wpisy

Podobne wpisy