Prosta w przygotowaniu, pełna pachnących śliwek, na kruchym cieście, tarta ze śliwkami jest idealnym pomysłem na sezonowy przysmak.
SKŁADNIKI
- 30 dag śliwek
- 20 dag masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru kryształ
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- bułka tarta
- cynamon
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Schłodzone masło lub margarynę szybko posiekać z cukrem kryształem. Dodać jajka, cukier waniliowy, mąkę i odrobinę soli. Szybko zagnieść kruche ciasto.
- Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, odłożyć do lodówki na 30 minut. Dobrze schłodzone ciasto rozwałkować na placek wielkości formy do tarty.
- Ciasto przełożyć do formy. Aby cienko rozwałkowane kruche ciasto nie porwało się podczas przenoszenia do formy, można je lekko oprószyć mąką i zwinąć w rulon. Można także nawinąć ciasto na wałek i wówczas przenieść do formy. Rozłożone w formie ciasto ponakłuwać widelcem po całej powierzchni, posypać po wierzchu bułką tartą.
- Śliwki opłukać, dokładnie osuszyć, wypestkować, przekroić wzdłuż na połówki. Układać połówki śliwek na posypanym bułką tartą cieście skórką do dołu. Oprószyć je z wierzchu cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
- Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy, zanim wystygnie. Podawać na ciepło lub na zimno, z dodatkiem na przykład gałki lodów waniliowych.