Z obu rodzajów mąki, cukru, masła i jajka zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, schłodzić godzinę w lodówce. Ciastem wylepić blachę o wymiarach 25×35, uformować rant. Schłodzić.
SKŁADNIKI
- 150g mąki pszennej
- 150g zimnego masła
- 100g mąki ziemniaczanej
- 50g cukru
- 1 jajko

PRZYGOTOWANIE
Przygotować ciasto jak wyżej.
Przygotować kruszonkę: oba rodzaje mąki, wiórki kokosowe, 50g cukru i 150g masła posiekać. Schłodzić. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Stopić w rondelku resztę masła. Dodać jabłka, 50g cukru i cukier waniliowy. Dusić, aż jabłka się rozpadną. Przyprawić estragonem i tymiankiem, wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Ciasto w foremce posmarować w marmoladą, wyłożyć masę jabłkową, wygładzić. Kawałki kruszonki rozsypać równomiernie na jabłkach. Piec około 50 minut.