Syrop z mniszka

PRZEPISY KULINARNE

Syrop z mniszka lekarskiego świetnie wspomaga leczenie w infekcjach górnych dróg oddechowych z bólem gardła i kaszlem, służy także jako środek wspomagający trawienie i pobudzający wydzielanie soków żółciowych.

Syrop z mniszka z imbirem

  • 500 kwiatów mniszka
  • 2-3 cytryny
  • około 1 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 4-5 plastrów świeżego imbiru grubości około 1 cm

Kwiaty mniszka namoczyć w zimnej wodzie na noc, rano przepłukać, zalać wodą, gotować około 30 minut. Dodać pokrojone całe cytryny, odstawić na 24 godziny. Odcedzić, dodać imbir i cukier, gotować około 2 godziny, często mieszając, żeby cukier się nie przypalił. Przecedzić.

Syrop z mniszka z goździkami i cynamonem

  • 350 kwiatów mniszka
  • 1 cytryna
  • 5 goździków
  • szczypta cynamonu
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru

Kwiaty mniszka zalać zimną wodą, dodać pokrojoną cytrynę, goździki i cynamon. Gotować około 20 minut. Zostawić do następnego dnia. Przecedzić, zagotować, dodać cukier, gotować około 1,5 godziny. Przelać do wyparzonego słoika, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Odstawić do ostygnięcia.

[td_block_15 category_id="23" limit="6" sort="random_posts"]
Poprzedni artykułSzarlotka z kruszonką
Następny artykułWłoska bruschetta

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zobacz wpisy

Podobne wpisy