Sałatka z liści mniszka



PRZEPISY KULINARNE

Sałatka z liści mniszka, kilkanaście liści mniszka, jajka, szynka dojrzewająca lub surowy boczek, dymka, kromki białego pieczywa.

SKŁADNIKI

  • 3-4 pęczki młodych liści mniszka
  • 4 jajka
  • 2 kromki jasnego pieczywa
  • 100 g szynki lub surowego boczku
  • 1-2 dymki
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
  • cukier
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Liście mniszka oczyścić, odciąć z nich ogonki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić na ósemki. Wędlinę pokroić w kosteczkę. Dymkę oczyścić, drobno posiekać. Kromki pieczywa zrumienić na suchej patelni, rozdrobnić. Olej utrzeć z sosem słodko-kwaśnym, doprawić cukrem, solą i pieprzem, dodać kilka kropli soku z cytryny.
  2. Liście mniszka wymieszać z jajkami, wędliną i dymką. Polać sosem, posypać grzankami.
Poprzedni artykułWłoska bruschetta
Następny artykułKrucha tarta z rabarbarem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zobacz wpisy

Podobne wpisy