Sałatka z liści mniszka, kilkanaście liści mniszka, jajka, szynka dojrzewająca lub surowy boczek, dymka, kromki białego pieczywa.
SKŁADNIKI
- 3-4 pęczki młodych liści mniszka
- 4 jajka
- 2 kromki jasnego pieczywa
- 100 g szynki lub surowego boczku
- 1-2 dymki
- 1 cytryna
- 3 łyżki oleju
- 1-2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
- cukier
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Liście mniszka oczyścić, odciąć z nich ogonki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić na ósemki. Wędlinę pokroić w kosteczkę. Dymkę oczyścić, drobno posiekać. Kromki pieczywa zrumienić na suchej patelni, rozdrobnić. Olej utrzeć z sosem słodko-kwaśnym, doprawić cukrem, solą i pieprzem, dodać kilka kropli soku z cytryny.
- Liście mniszka wymieszać z jajkami, wędliną i dymką. Polać sosem, posypać grzankami.