Smak tego dość nietypowego połączenia gruszek i cykorii z bekonem z pewnością urozmaici kilka liści czerwonej sałaty, która wzbogaci wrażenia smakowe i kolorystyczne sałatki.
SKŁADNIKI
- 4 cienkie plastry bekonu
- 5 dag rukoli
- 2 cykorie
- 2 gruszki
- 1 łyżeczka orzechów pecan lub włoskich
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 3 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE
- Bekon podsmażyć na patelni, odsączyć na papierowym ręczniku. Cykorie podzielić na liście, rukolę umyć, gruszki pokroić w ósemki, orzechy posiekać. Sok z cytryny połączyć z miodem, musztardą i oliwą.
- Rukolę, cykorię i gruszki wymieszać, polać sosem, na wierzchu położyć bekon, posypać orzechami.