Sałatka z gruszkami i bekonem



PRZEPISY KULINARNE

Smak tego dość nietypowego połączenia gruszek i cykorii z bekonem z pewnością urozmaici kilka liści czerwonej sałaty, która wzbogaci wrażenia smakowe i kolorystyczne sałatki.

SKŁADNIKI

  • 4 cienkie plastry bekonu
  • 5 dag rukoli
  • 2 cykorie
  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka orzechów pecan lub włoskich
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE

  1. Bekon podsmażyć na patelni, odsączyć na papierowym ręczniku. Cykorie podzielić na liście, rukolę umyć, gruszki pokroić w ósemki, orzechy posiekać. Sok z cytryny połączyć z miodem, musztardą i oliwą.
  2. Rukolę, cykorię i gruszki wymieszać, polać sosem, na wierzchu położyć bekon, posypać orzechami.
Poprzedni artykułSałatka nicejska
Następny artykułSałatka pomidorowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zobacz wpisy

Podobne wpisy