Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka z czerwonych pomidorów w połączeniu z czarnymi oliwkami. Czosnek, bazylia i majeranek to idealne dodatki do tego dania.
SKŁADNIKI
- 50 dag pomidorów
- 2 szklanki miękiszu pszennego chleba pokrojonego w kostkę
- 1/4 szklanki czarnych oliwek
- garść posiekanych liści bazylii
- 1 łyżka posiekanych listków majeranku
- 1/4 szklanki oliwy
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Umyte pomidory pokroić w ósemki, wymieszać z kawałkami chleba i oliwkami, posypać ziołami.
- Ząbek czosnku rozgnieść na pastę ze szczyptą soli. Ocet wymieszać z pastą czosnkową, przyprawić pieprzem. Powoli wlewać oliwę, wciąż ucierając. Kiedy sos zgęstnieje, polać nim sałatkę. Podawać po około 15 minutach.