Sałatka pomidorowa



PRZEPISY KULINARNE

Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka z czerwonych pomidorów w połączeniu z czarnymi oliwkami. Czosnek, bazylia i majeranek to idealne dodatki do tego dania.

SKŁADNIKI

  • 50 dag pomidorów
  • 2 szklanki miękiszu pszennego chleba pokrojonego w kostkę
  • 1/4 szklanki czarnych oliwek
  • garść posiekanych liści bazylii
  • 1 łyżka posiekanych listków majeranku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Umyte pomidory pokroić w ósemki, wymieszać z kawałkami chleba i oliwkami, posypać ziołami.
  2. Ząbek czosnku rozgnieść na pastę ze szczyptą soli. Ocet wymieszać z pastą czosnkową, przyprawić pieprzem. Powoli wlewać oliwę, wciąż ucierając. Kiedy sos zgęstnieje, polać nim sałatkę. Podawać po około 15 minutach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zobacz wpisy

Podobne wpisy