Sałatka nicejska



PRZEPISY KULINARNE

Kolorowa, lekka i zdrowa, będzie ozdobą każdego posiłku. Z sałatą, pomidorami, czerwoną cebulą, tuńczykiem, filetami anchois, dwoma rodzajami oliwek.

SKŁADNIKI

  • 1 główka sałaty lodowej, masłowej lub strzępiastej
  • 2 pomidory
  • 1 ogórek zielony
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerwona cebula
  • 20 dag tuńczyka w sosie własnym
  • 10 dag filetów anchois
  • 10 oliwek czarnych
  • 10 oliwek zielonych

SOS

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oliwy
  • cukier
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANE

  1. Umytą i osuszoną sałatę porwać na kawałki. Układań na niej pomidory pokrojone w ósemki, plasterki ogórka, cebulę pokrojoną w talarki, jajka pokrojone w ćwiartki. Dodać tuńczyka, filety anchois, oliwki.
  2. Przygotować sos: zmiażdżony czosnek utrzeć z cukrem, solą i pieprzem, dodać ocet winny, powoli dolewać oliwę i dokładnie ucierać. Sałatkę polać sosem, wymieszać.
Poprzedni artykułApple pie
Następny artykułSałatka z gruszkami i bekonem

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zobacz wpisy

Podobne wpisy