Kolorowa, lekka i zdrowa, będzie ozdobą każdego posiłku. Z sałatą, pomidorami, czerwoną cebulą, tuńczykiem, filetami anchois, dwoma rodzajami oliwek.
SKŁADNIKI
- 1 główka sałaty lodowej, masłowej lub strzępiastej
- 2 pomidory
- 1 ogórek zielony
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 czerwona cebula
- 20 dag tuńczyka w sosie własnym
- 10 dag filetów anchois
- 10 oliwek czarnych
- 10 oliwek zielonych
SOS
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oliwy
- cukier
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANE
- Umytą i osuszoną sałatę porwać na kawałki. Układań na niej pomidory pokrojone w ósemki, plasterki ogórka, cebulę pokrojoną w talarki, jajka pokrojone w ćwiartki. Dodać tuńczyka, filety anchois, oliwki.
- Przygotować sos: zmiażdżony czosnek utrzeć z cukrem, solą i pieprzem, dodać ocet winny, powoli dolewać oliwę i dokładnie ucierać. Sałatkę polać sosem, wymieszać.