Szybki i prosty pomysł na placek z rabarbarem i słodką kruszonką. Idealne ciasto do popołudniowej kawy czy dodatek do niedzielnego śniadania.
SKŁADNIKI
- 1 kg rabarbaru
- 15 dag cukru
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania ciasta
CIASTO
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 5 dag cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- sól
KRUSZONKA
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 10 dag mąki
- cukier waniliowy
PRZYGOTOWANIE
- Połączyć składniki na ciasto, szybko zagnieść, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Umyty i obrany ze skóry rabarbar pokroić na kawałki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę o średnicy 28 cm. Na cieście ułożyć rabarbar, posypać cukrem.
- Przygotować kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier, mąkę i cukier waniliowy. Rabarbar posypać kruszonką, ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 40 minut w temperaturze 200 stopni.
- Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.