Muffiny dyniowe pozwolą smacznie rozpocząć kolejny dzień, rano dodadzą niezbędnej energii, mogą być smaczną przekąską do kawy lub herbaty.

SKŁADNIKI
- 200 g dyni startej na tarce
- 200 g brązowego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 90 ml oleju rzepakowego
- 2 spore garści posiekanych orzechów włoskich
- 1 garść rodzynek
- 5 drobno posiekanych daktyli
- 5 drobno posiekanych suszonych moreli
- 3 kopiate łyżki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce i mieszamy łyżką. Gotową masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy około 25-30 minut (sprawdzamy suchym patyczkiem, wbitym w muffinkę).