Krucha tarta z rabarbarem



PRZEPISY KULINARNE

Ciepłe wiosenne dni smakują rabarbarem. Bogaty w witaminę C, pyszny, zdrowy, idealnie nadaje się jako dodatek do ciast, ciasteczek, babeczek czy baza na kompot. Grzechu warta jest tarta z rabarbarem

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 20 dag mąki
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól

MASA

  • 25 dag serka mascarpone
  • 15 dag kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 10 dag cukru

DODATKOWO

60 dag łodyg rabarbaru

PRZYGOTOWANIE

  1. Szerokim nożem posiekać schłodzone masło z mąką, dodać przesiany cukier puder, śmietanę i sól do smaku. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
  2. Gotowe ciasto dość cienko rozwałkować, wylepić nim dno i boki lekko natłuszczonej formy na tartę. Ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 15 minut. Upieczone na rumiano wyciągnąć z piekarnika, przestudzić.
  3. Serek mascarpone łyżką wymieszać ze śmietaną, jajkami, cukrem i mąką.
  4. Umyte łodygi rabarbaru osuszyć, odłożyć dwie łodygi na później, pozostałe pokroić na równe kawałki długości 4 cm.
  5. Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć ozdobną kratkę z kawałków rabarbaru, z odłożonych łodyg wykroić brakujące kawałki.
  6. Gotowe ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec około 20 minut.

Smacznego. A wy jak pieczecie swoją ulubioną tartę? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach.

Poprzedni artykułSałatka z liści mniszka
Następny artykułApple pie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zobacz wpisy

Podobne wpisy