Ciepłe wiosenne dni smakują rabarbarem. Bogaty w witaminę C, pyszny, zdrowy, idealnie nadaje się jako dodatek do ciast, ciasteczek, babeczek czy baza na kompot. Grzechu warta jest tarta z rabarbarem
SKŁADNIKI
CIASTO
- 20 dag mąki
- 12 dag masła lub margaryny
- 5 dag cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
MASA
- 25 dag serka mascarpone
- 15 dag kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 10 dag cukru
DODATKOWO
60 dag łodyg rabarbaru
PRZYGOTOWANIE
- Szerokim nożem posiekać schłodzone masło z mąką, dodać przesiany cukier puder, śmietanę i sól do smaku. Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię, odstawić do lodówki na minimum pół godziny.
- Gotowe ciasto dość cienko rozwałkować, wylepić nim dno i boki lekko natłuszczonej formy na tartę. Ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 15 minut. Upieczone na rumiano wyciągnąć z piekarnika, przestudzić.
- Serek mascarpone łyżką wymieszać ze śmietaną, jajkami, cukrem i mąką.
- Umyte łodygi rabarbaru osuszyć, odłożyć dwie łodygi na później, pozostałe pokroić na równe kawałki długości 4 cm.
- Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć ozdobną kratkę z kawałków rabarbaru, z odłożonych łodyg wykroić brakujące kawałki.
- Gotowe ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec około 20 minut.
Smacznego. A wy jak pieczecie swoją ulubioną tartę? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach.