Konfitury z zielonych pomidorów

PRZEPISY KULINARNE

Do przygotowania tej konfitury można wykorzystać niedojrzałe pomidory. Zaskakująca w smaku, jest świetnym dodatkiem do kanapek, naleśników i mięs.

SKŁADNIKI

  • 1 kg małych zielonych pomidorów
  • 1 kg cukru
  • 10 dag rodzynek
  • cienko obrana skórka z połowy pomarańczy
  • 1 kawałek cynamonu (około 2 cm)
  • 4 goździki
  • 4 ziarna ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE

  1. Umyte pomidory osączyć, pokroić na ósemki, zblanszować, zanurzając na 2 minuty we wrzątku. Skórkę pomarańczową drobno pokroić. Rodzynki umyć i osuszyć.
  2. Z cukru i pół szklanki wody ugotować syrop. Do syropu dodać pomidory, skórkę pomarańczową i przyprawy, gotować około 3 minuty. Zdjąć z ognia, przykryć ściereczką, pozostawić do następnego dnia. Na drugi dzień z syropu wyjąć przyprawy, dodać rodzynki, całość zagotować i odstawić. Kiedy ostygnie, ponownie zagotować. Proces powtarzać, aż owoce będą szkliste, a syrop uzyska barwę ciemnego miodu.
  3. Gorące konfitury wkładać do wyparzonych słoików, słoiki szczelnie zamykać, odwracać do góry dnem, odstawić do wystygnięcia.
[td_block_15 category_id="23" limit="6" sort="random_posts"]
Poprzedni artykułSałatka pomidorowa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zobacz wpisy

Podobne wpisy