Do przygotowania tej konfitury można wykorzystać niedojrzałe pomidory. Zaskakująca w smaku, jest świetnym dodatkiem do kanapek, naleśników i mięs.
SKŁADNIKI
- 1 kg małych zielonych pomidorów
- 1 kg cukru
- 10 dag rodzynek
- cienko obrana skórka z połowy pomarańczy
- 1 kawałek cynamonu (około 2 cm)
- 4 goździki
- 4 ziarna ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE
- Umyte pomidory osączyć, pokroić na ósemki, zblanszować, zanurzając na 2 minuty we wrzątku. Skórkę pomarańczową drobno pokroić. Rodzynki umyć i osuszyć.
- Z cukru i pół szklanki wody ugotować syrop. Do syropu dodać pomidory, skórkę pomarańczową i przyprawy, gotować około 3 minuty. Zdjąć z ognia, przykryć ściereczką, pozostawić do następnego dnia. Na drugi dzień z syropu wyjąć przyprawy, dodać rodzynki, całość zagotować i odstawić. Kiedy ostygnie, ponownie zagotować. Proces powtarzać, aż owoce będą szkliste, a syrop uzyska barwę ciemnego miodu.
- Gorące konfitury wkładać do wyparzonych słoików, słoiki szczelnie zamykać, odwracać do góry dnem, odstawić do wystygnięcia.