Jak przechowywać zieloną sałatę

PORADNIK

Zielona sałata kupiona w sklepie lub zerwana w ogródku pozostanie świeża nawet przez 3-4 dni, jeśli przed włożeniem do lodówki lekko zwilżymy jej liście, główkę zawiniemy w papier i schowamy do cienkiej, plastikowej torby. Inny sposób to zawinięcie sałaty w płócienną ściereczkę, spryskanie zimną wodą i położenie w dolnej szufladzie lodówki. W obu przypadkach nie obrywamy listków, żeby je zachować na jutro, główkę sałaty należy przechowywać w całości.


Kiedy zacznie więdnąć, sałatę zanurzamy na minutę w lekko osolonej wodzie, płuczemy zimną wodą. Zielona sałata źle znosi niską temperaturę, więc w lodówce przechowujemy ją na dolnej półce lub w specjalnym pojemniku przeznaczonym na owoce i warzywa, w miejscu niezbyt zimnym.

A wy jakie macie swoje sprawdzone sposoby na dłuższe zachowanie świeżości sałaty?

Poprzedni artykułSoczysta cytryna
Następny artykułNaturalny odświeżacz powietrza

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

PRZEPISY

Podobne wpisy