Apple pie

PRZEPISY KULINARNE

Amerykańska szarlotka, apple pie, najsmaczniejsza będzie z szarą renetą lub Red Delicious. Dodatek migdałów sprawia, że ciasto będzie szczególnie chrupiące.

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 15 dag zimnego masła
  • 2-3 łyżki lodowatej wody

NADZIENIE

  • 1,5 kg jabłek (szara reneta lub Red Delicious) umytych, obranych i pokrojonych w ósemki
  • 1/3 szklanki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody

NA WIERZCH

  • 1 jajko
  • cukier

PRZYGOTOWANIE

  1. Najpierw przygotować ciasto: rozetrzeć palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła. Powoli, ciągle rozcierając, wlewać wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
  2. Przygotować nadzienie: jabłka włożyć do rondla, nalać trochę wody, przykryć i dusić 5 minut, co chwilę potrząsając rondlem. Dodać cukier, sok cytrynowy i cynamon.
  3. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3 objętości). Większą porcję rozwałkować, wyłożyć nią dno i boki formy na tartę o średnicy około 23 cm. Posypać migdałami, na wierzchu rozłożyć jabłka.
  4. Rozwałkować drugą część ciasta, na środku zrobić nacięcia w kształcie gwiazdki. Tak przygotowaną porcją ciasta przykryć jabłka. Skleić brzegi spodu i wierzchu ciasta. Posmarować jajkiem, posypać cukrem.
  5. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
[td_block_15 category_id="23" limit="6" sort="random_posts"]
Poprzedni artykułKrucha tarta z rabarbarem
Następny artykułSałatka nicejska

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Zobacz wpisy

Podobne wpisy