Amerykańska szarlotka, apple pie, najsmaczniejsza będzie z szarą renetą lub Red Delicious. Dodatek migdałów sprawia, że ciasto będzie szczególnie chrupiące.
SKŁADNIKI
CIASTO
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 15 dag zimnego masła
- 2-3 łyżki lodowatej wody
NADZIENIE
- 1,5 kg jabłek (szara reneta lub Red Delicious) umytych, obranych i pokrojonych w ósemki
- 1/3 szklanki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
NA WIERZCH
- 1 jajko
- cukier
PRZYGOTOWANIE
- Najpierw przygotować ciasto: rozetrzeć palcami mąkę z cukrem i kawałkami masła. Powoli, ciągle rozcierając, wlewać wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.
- Przygotować nadzienie: jabłka włożyć do rondla, nalać trochę wody, przykryć i dusić 5 minut, co chwilę potrząsając rondlem. Dodać cukier, sok cytrynowy i cynamon.
- Schłodzone ciasto podzielić na dwie części (2/3 i 1/3 objętości). Większą porcję rozwałkować, wyłożyć nią dno i boki formy na tartę o średnicy około 23 cm. Posypać migdałami, na wierzchu rozłożyć jabłka.
- Rozwałkować drugą część ciasta, na środku zrobić nacięcia w kształcie gwiazdki. Tak przygotowaną porcją ciasta przykryć jabłka. Skleić brzegi spodu i wierzchu ciasta. Posmarować jajkiem, posypać cukrem.
- Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.